Olemme lähellä sinua
Toimimme Lohjan, Vihdin ja Siuntion kuntien alueella ja toimintamme perustuu diabeetikoiden tukemiseen, vertaistuen tarjoamiseen ja tapahtumien järjestämiseen yhdistyksen jäsenille ja heidän perheilleen. Järjestämme tapahtumia kaikenikäisille jäsenillemme heidän toiveidensa mukaisesti.
Tällaisia ovat olleet
- retket sekä leirit lapsille ja nuorille
- kesäretkiä lähiympäristön kohteisiin
- asiantuntijoiden luennot ajankohtaisista teemoista
- konsertit ja teatteriesitykset
- vertaistukitapahtumat eri teemoilla
Ajamme diabeetikoiden asiaa ja valvomme heidän etujaan. Viemme myös tarvittaessa oman alueemme diabeetikoiden terveisiä Diabetesliitolle mm. osallistumalla alueellisille neuvottelupäiville ja muihin liiton tapahtumiin.
Teemme yhteistyötä alueemme terveyskeskusten kanssa.
Voit seurata yhdistyksemme toimintaa kotisivuiltamme, Facebookista sekä paikallislehden (Länsi-Uusimaa) yhdistyspalstan kautta.
Yhdistyksen tilinumero matkoja, toimintaa ja tapahtumia varten: Lohjan Diabetesyhdistys LUSP FI71 4006 1040 0411 09
TULE MUKAAN TOIMINTAAMME VIRKISTÄYTYMÄÄN JA SAAMAAN VERTAISTUKEA!
Vertaistuki
Vertaistuki on kokemusten jakamista toisen saman kokeneen kanssa. Vertaistuki tarkoittaa kokemustietoon perustuvaa tukea, jonka tärkeimmät elementit ovat kertominen ja kuunteleminen. Kun ihminen sairastuu, hänen ja hänen läheistensä tiedonjano on suuri. Hoitavan tahon ja kirjallisuuden lisäksi tietoa saa kohtalotovereilta. Saman kokeneet voivat kertoa omia kokemuksiaan sairaudesta selviytymisestä tai sairauden kanssa elämisestä.
Yhdistyksellämme on seuraavia ryhmiä vertaistuelle
- liikuntaryhmät: kuntosaliryhmä ja korona aikana kotiliikuntaa yhteistyössä Lohjan Sydän yhdistyksen kanssa
- keskusteluryhmät eri ikäisille ja erilaisessa elämäntilanteessa oleville
- perhekerho, jossa voi olla mukana koko diabeetikkolapsen perhe
- nuorten toimintaa toteutetaan nuorten omien toiveiden mukaan
- Facebookissa kaksi suljettua keskustelyryhmää: Lohjan diabetesyhdistyksen ykköstyypit ja Lohjan diabetesyhdistyksen kakkostyypit. Tervetuloa mukaan keskustelemaan hoidosta, ongelmista tai mistä vaan mitä askarruttaa.
Ideoistasi ja toiveistasi voit kertoa yhteydenottolomakkeella.
Linkki: Ota yhteyttä lomakkeella
Kurssit
Suosittelemme tutustumaan Diabetesliiton monipuoliseen kurssitarjontaan oheisen linkin kautta: Diabetesliiton kurssit
Järjestämme koko toiminta-alueellamme erilaisia asiantuntijoiden teemaluentoja ajankohtaisista aiheista joko itse tai yhteistyössä muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Voit myös esittää toiveista teemoista, joiden arvelet kiinnostavan muitakin ja voimme resurssiemme puitteissa toteuttaa niitä.
Liikunta
Miksi diabeetikon kannattaa liikkua?
Fyysinen aktiivisuus ja liikunta ovat tärkeä osa jokaisen diabeetikon omahoitoa. Diabeetikko saa säännöllisellä liikunnalla moninaisia hyötyjä sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteensä. Yleisten terveysvaikutusten lisäksi säännöllinen fyysinen aktiivisuus parantaa diabeteksen hoitotasapainoa sekä pienentää riskiä diabetekseen liittyvien lisäsairauksien kehittymiselle.
Liikunta tehostaa aineenvaihduntaa ja parantaa insuliiniherkkyyttä, parantaa sydän- ja valtimoterveyttä, parantaa tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä sekä vaikuttaa vireystilaan, stressiin, uneen, muistiin ja elämänlaatuun.
Liikkua kannattaa aina, kun siihen on mahdollisuus, arkiliikuntakin on liikunta. Portaiden kävelyä, kauppaan pyörällä, sienestämään metsään jne. Liikunta monesti on mukavampaa porukassa, voi esim. katsoa mitä Lohjan Liikuntakeskus tarjoaa, tai ehdottaa meille millaista liikuntaryhmää voisi tarvita, jota kaupungilla ei ole.
Linkit eri ikäryhmien liikkumissuosituksiin ja muutama yhdistyksen kotiliikuntavideo löytyy tästä.
Jalkojen hoito
Diabeteksen hyvään omahoitoon kuuluu jalkojen omahoito. Siihen kuuluvat:
- jalkojen päivittäinen tarkastamisen
- jalkojen päivittäinen pesu
- jalkojen rasvaus
- jalkajumppa
- pikkuvaivojen kuten hiertymien, rakkojen ja haavojen hoitotaidot
- sopivat jalkineet ja sukat
Kun pienet jaloissa esiintyvät vaivat ja vauriot havaitaan riittävän varhaisessa vaiheessa, voidaan välttyä vakavimmilta jalkaongelmilta.
Milloin ottaa yhteyttä jalkaterapeuttiin tai jalkojenhoitajaan?Jos olet epävarma jalkojen omahoitoon liittyvissä asioissa tai huomaat jaloissasi jotain normaalista poikkeavaa, ota yhteys jalkaterapeuttiin tai jalkojenhoitajaan.
Tällaisia poikkeavuuksia ovat muun muassa turvotus, jalkojen ihon värin muutos, ihoon syntynyt halkeama, kovettuma, kipu tai tunnottomuus. Myös kynsien hoidossa ilmenevien ongelmien kohdalla on hyvä kääntyä jalkaterapeutin tai jalkojenhoitajan puoleen.
Tärkeintä on, että et jää yksin sinua askarruttavien jalkavaivojen kanssa.
Lohjan Diabetesyhdistyksessä tuemme jäsentemme jalkojenhoitoa yksityisellä jalkojenhoitajalla kaksi kertaa vuodessa 10 €/kerta kuittia vastaan. Kuitit toimitetaan rahastonhoitajallemme käynnin jälkeen.
Terveyskylän diabetestalolla on lisätietoja ja ohjeistuksia jalkojen omahoidossa tässä.
Lista hyviksi todetuista jalkateraputeista ja jalkojenhoitajista löytyy tästä.