Kevyttä liikuskelua päivittäin mahdollisimman paljon (arki-, hyöty- ja asiointiliikunta) sekä taukoja paikallan oloon. Palauttavaa unta riittävästi.
Kohtuukuormitteista, kestävyystyyppistä liikuntaa, tavoitteena 30 minuutin liikunta-annos päivässä useampana päivänä viikossa. Päiväannoksen voi koostaa yhdellä puolen tunnin mittaisella liikunnalla tai liikkumalla arjessa itselle sopivissa lyhyemmissä pätkissä. Viikossa olisi hyvä nauttia yhteensä kaksi ja puoli tuntia reipasta kestävyystyyppistä liikuntaa. Teholtaan liikunta on sellaista, että hengitys kiihtyy, mutta pystyy puhumaan kaverin kanssa. Liikunta tuntuu tällöin hieman rasittavalta. Tällaisia liikuntalajeja ovat muun muassa reipas kävely, sauvakävely, (kunto)-pyöräily, (kunto)soutu ja vesijuoksu.
Lihaskuntoa ja liikehallintaa kohentavaa liikuntaa mielellään kahdesti viikossa. Esimerkkeinä tasapainoharjoittelu, venyttely, kotijumppa, kuntosali, pallopelit, jumppa ja tanssi. Tasapainoa ja lihaskuntoa voi harjoittaa tehokkaasti myös arjen askareiden lomassa: pese hampaat aina yhdellä jalalla seisten ja tee tuolilta ylösnousuja ja erilaisia kyykistysharjoituksia. Tasapainoa ja lihaskuntoa voit sisällyttää myös esim. ulkoiluun ja kävelyyn.
Huolehdi työpäivän aikana ja kotioloissa työn ja tekemisen tauottamisesta sekä hyvästä lihastasapainosta. Se tarkoittaa kehoa liikuttavien ja tukevien lihasten tasapuolista rasittamista.
Hyvä lihastasapaino mahdollistaa tasapainoisen ryhdin ja asennon säilyttämisen. Se on tärkeää koko kehon tarkoituksenmukaisen kuormittumisen kannalta. On myös tärkeää kuunnella kehoa ja huolehtia riittävästä palautumisesta arjen haasteista.
Linkki UKK-instituutin uusimpiin eri ikäryhmien liikuntasuosituksiin löytyy tästä