Apua minulla on diabetes-vai onko?

Jos vanhemmilla tai sisaruksilla on tyypin 2 diabetes, on omakin riski sairastua varsin suuri. Myös raskausaikana koettu raskausdiabetes lisää selvästi todennäköisyyttä sairastua myöhemmin diabetekseen.

Tyypin 2 diabetesta edeltää usein metabolinen oireyhtymä MBO eli sokeri-rasvahäiriö. Sen taustalla ovat sekä perimä että elämäntavat: liikapaino ja liikunnan puute. Metaboliseen oireyhtymään kuuluu sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden lisäksi keskivartalolihavuus, poikkeavat veren rasva-arvot ja kohonnut verenpaine sekä häiriöt veren hyytymisessä – eli lisääntynyt vaara sairastua valtimotauteihin (sepelvaltimotauti, aivohalvaus, jalkojen verenkiertohäiriöt).

Kun metaboliseen oireyhtymään liittyviä terveysongelmia on ilmaantunut, on tärkeää, että niiden hoito alkaa mahdollisimman pian ja tehokkaasti

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn keinot

  • Ruokailutottumusten tarkistaminen varsinkin rasvan määrän ja laadun sekä ravintokuitujen suhteen, liikapainon välttäminen ja liikunnan lisääminen sekä tupakoimattomuus.
  • Jos suvussa on diabetesta, kannattaa jo nuorena huolehtia siitä, että paino, verenpaine, veren rasva-arvot ja verensokeri pysyvät suositellulla tasolla.
  • Jos riskitekijöitä on jo kertynyt, elintapamuutoksilla voi vähentää niiden vaikutusta tai ainakin estää niiden vaikutuksen voimistumista nykyisestä. Raskausdiabetes kertoo usein alttiudesta sairastua tyypin 2 diabetekseen. Niinpä raskauden jälkeen on hyvä syy pitää kiinni terveellisistä ruoka- ja liikuntatottumuksista, saada paino hallintaan sekä seurata verensokeria ja verenpainetta vuosittain.

Jos epäilet vähänkin, että sinulla voisi olla diabetes, tee riskitesti.

Linkki: Riskitesti

Takaisin etusivulle